Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada, üretici, çiftçi ve hayvancının geçen yıldan kalan alacaklarının hala ödenmediğini belirterek, CTP-BG/UBP hükümetinin üretimi durma noktasına getirdiğini vurguladı.
Devletin çiftçilere geçen yıldan kalan 14 milyon 400 bin TL Doğrudan Gelir Desteği, 38 milyon TL ürün bedeli, 4 milyon TL mazot bedeli, hayvan üreticileri ve yetiştiricilerine 28 milyon TL, narenciye üreticilerine 7 milyon 770 bin TL, patates üreticilerine ise 2 milyon TL burcunun olduğunu belirten Korkmazhan, alacakları ödenmeyen üreticilerin borçlarını ödeyemediğini, çek yasakları ve mahkemelerde aleyhlerine açılan davalar ile boğuştuklarını kaydetti. Korkmazhan, üreticilerin alacaklarının biran önce ödenmesini, aksi takdirde kurak geçmesi beklenen bu yılda, bir çok bölgede üretimin duracağını kaydetti.
Bütçenin %80’ninin kamu giderlerine ayrılması kabul edilemez.
CTP-BG/UBP hükümetinin üreticileri kaderleri ile başbaşa bıraktığını ve günü kurtarmaya dönük politikalar yürüttüğünü belirten Korkmazhan, “Partizanlık ve kendi statükolarının devamı için bütçeyi israf eden CTP-BG/UBP hükümeti, üreticinin alın terinin karşılığını ödememektedir. Oy kaygusu ile partizanca şişirip hantal ve niteliksiz bir yapıya dönüştürdükleri Kamu sektörüne, toplam istihdam içerisinde %16 olmasına rağmen bütçenin %80’nini ayırmıştırlar. Bu yetmezmiş gibi ek mesailere her yıl 82 milyon TL, 148 müşavire ise her yıl 18 milyon TL ödemektedirler. Partizanca yaptıkları diğer harcamalar ise cabası. Asgari ücretileri, üreticileri, çiftçi ve hayvancıları ise açlığa ve sefalete mahkum ettiler. Sağlığa ve eğitime bütçeden ayrılan pay çok komiktir. Bu kabul edilemezdir. Bütçe halkın bütçesidir ve adil dağıtılmalıdır” dedi.
Ekonomide köklü reform, adil bütçe.
2014 yılı sonu itibarıyla 4.730 milyar TL iç borç, 8.434 milyar TL dış borç olmak üzere aşırı borç yükü bulunduğunu ve bunun anlamının iflas etmiş bir ekonomi olduğunu vurgulayan Korkmazhan, ekonomide üretime dayalı planlı bir programa ve köklü reforma ihtiyaç olduğunu, akis takdirde borç yükünün artmaya ve yoksulluğun derinleşmeye devam edeceğinin altını çizdi.
İşe adil bir bütçe ile başlanması, partizanca istihdamlara, harcamalara ve israfa son verilmesi gerektiğini kaydeden Korkmazhan, bütçeden üretime, sanayiye, turizme, eğitim ve sağlığa daha fazla pay ayrılmasını talep etti.