Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, UBP iktidarı döneminde 11 Temmuz 2011 tarihinde tadilat yapılarak değiştirilen Polis Yasası’nın Anayasa’ya aykırı ve anti-demokratik olduğunu belirterek, bu yasaya dayanan Polis Hizmetleri Komisyonu’nun yaptığı terfi ve atamalarında hukuk dışı olduğunu vurguladı.
Komisyonu’nun kuruluşunun ve işleyişinin yasal olmadığını vurgulayan İzcan, komisyonun yaptığı terfi ve atamalar ile ayrım yaptığını, haksızlık ve adaletsizlik yarattığını kaydetti. Komisyonun daha önce yaptığı uygulamaların yasa dışı bulunarak rütbelerin söküldüğünü hatırlatan İzcan, 2013 yılında yapılan terfi ve atamalarında Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildiğini belirtti.
Bedeli polis mensupları ödememelidir.
“Bu işin bedelini terfi alan ve hakkı yenerek terfi alamayan polis mensupları ödememelidir” diyen BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, “Sorumlular bu uygulamaları yasa dışı bir şekilde hayata geçiren Polis Hizmetleri Komisyonu ve hukuk dışı Polis Yasası’nı değiştirmeyerek yaşanan anti-demokratik uygulamalara göz yuman CTPBG/DP-UG hükümetidir” dedi.
“CTP-BG/DP-UG hükümeti en az hukuk dışı Polis Yasası’nın mimarı UBP ve Polis Hizmetleri Komusyonu kadar suçlu ve sorumludur” diyen İzzet İzcan, hükümetin Anayasa’ya aykırı olan Polis Yasası’nı değiştirerek, terfi ve atamaların hak, adalet ve eşitlik çerçevesinde yapılmasını ve terfi ile atamalarda yaşanan hukuksuzlukların sorumluları hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalarını talep etti.
Polis sivile bağlanmalı ve demokratikleştirilmelidir.
Hükümetin polis örgütü üzerinde hiçbir yaptırım gücü olmadığını, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan polis örgütünün sivile bağlanıp demokratikleşmesinin şart olduğunu vurgulayan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, görevi yasadışılıkla mücadele ve toplumun huzurunu koruma olan Polis Örgütü’nün işkence, keyfilik ve adaletsizlik merkezine dönüştürüldüğünü vurguladı.
Geçici 10. Madde’nin kaldırılması ve polisin sivile bağlanarak disiplin altına alınması yönünde süratle adım atılmasını talep eden İzcan, “Demokratikleşme ve sivilleşme için 12 Eylül darbesi döneminin bir kalıntısı olan Anayasa’nın yerine, demokratik, çağdaş ve iktidarı Kıbrıs Türk toplumuna devredecek yeni bir Anayasa şarttır” dedi.